Οδηγός για να επιλέξεις το κατάλληλο στρώμα

Ο καλός νυχτερινός ύπνος είναι απαραίτητος για να παραμείνετε ευτυχισμένοι και υγιείς. Όμως, η αγορά ενός στρώματος χωρίς να κάνετε την έρευνά σας πρώτα μπορεί να οδηγήσει σε κακίες νύχτες, αν δεν κοιμάστε σε ένα άνετο περιβάλλον. Τα στρώματα μπορούν να αποτελέσουν μια μεγάλη επένδυση, οπότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το επιλεγμένο στρώμα αξίζει την επένδυση πριν το αγοράσετε.

 

Εδώ, έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε προτού φτάσετε στην απόφαση να αγοράσετε ένα στρώμα.

 

Open spring (Sprung) 
Είναι ένα στρώμα που περιέχει ελατήρια τοποθετημένα σε σειρές ενωμένα με ένα ελικοειδές σύρμα πάνω και κάτω, έχοντας επίσης μια επιπρόσθετη ράβδο στην περίμετρο που ενισχύει τις άκρες, δίνει σταθερότητα και βοηθά το στρώμα να κρατάει το σχήμα του. Η σκληρότητα εξαρτάται από το πάχος του σύρματος, το μέγεθος και την πυκνότητα των ελατηρίων. Μετά τοποθετούνται σκληρά ή και μαλακά υλικά όπως μονωτική βάτα, κοκοφοίνικας, βαμβακερές-μάλλινες ή πολυεστερικές βάτες και αφρώδες υλικά. Τέλος συμπληρώνετε εξωτερικά από ειδικό ύφασμα σε διάφορες ποιότητες και σχέδια. Η διαφορετικότητα των ελατηρίων και των υλικών δημιουργεί τις διαφορετικές ποιότητες στρωμάτων. 

 

Pocketed spring
Τα Pocketed spring στρώματα είναι πιο πολυτελή, διαθέτουν από 750 έως 3.000 ανεξάρτητα πιο μικρά και μαλακά ελατήρια που τοποθετούνται σε ξεχωριστές υφασμάτινες τσέπες. Τείνουν να έχουν ραφές μεταξύ τους στις πλευρές για περισσότερη δύναμη και σταθερότητα.

 

Memory Foam
Το Memory Foam είναι ένα υλικό που αναπτύχθηκε αρχικά  από τη NASA. Αποτελείται από δισεκατομμύρια viscoelastic κύτταρα, που ανταποκρίνονται στη θερμοκρασία και το βάρος σου. Προσφέρεται σε πολύ λίγους τύπους και η ποιότητα του εξαρτάται από την πυκνότητα του υλικού. Αντέχει στο βάρος, παίρνει το σχήμα του σώματος και μπορεί να ικανοποιήσει πολλές ανάγκες. Ο διαφορετική του δομή, μπορεί να σε δέσει πολύ μαζί του, αλλά και να σε οδηγήσει στο να το απορρίψεις. 

 

Latex
Το λάτεξ είναι ένα υγρό που συλλέγεται από τους κορμούς των δέντρων καουτσούκ . Συνήθως αυτό αναμειγνύεται με συνθετικό λατέξ και μετατρέπεται σε αφρώδες ελαστικό, όπου με συγκεκριμένες διαδικασίες παράγεται το καλύτερο πολυμερές υλικό. Μπορείς να το βρεις και φυσικό.

 

Για να ελέγξεις αν ένα στρώμα σε στηρίζει σωστά, πρέπει να ξαπλώσεις και σπρώξεις ένα χέρι κάτω από την πλάτη σου. Αν το χέρι σου ταιριάζει εύκολα, είναι πολύ σκληρό, αν όχι, είναι πολύ μαλακό. Η βάση θα επηρεάσει την αίσθηση του στρώματος. Ένα ντιβάνι με ελατήρια ή ξύλινες καμπύλες βέργες θα κάνει ένα στρώμα να φαίνεται μαλακότερο από ένα στερεό ντιβάνι ή ξύλινες άκαμπτες τάβλες. Το ορθοπεδικό στρώμα θεωρείται το σκληρό. Χρησιμοποιείται συνήθως από άτομα που κοιμούνται με την πλάτη και χρειάζονται λιγότερη ελαστικότητα στο στρώμα. Το ανατομικό στρώμα θεωρείται το μέτριας σκληρότητας στρώμα. Χρησιμοποιείται περισσότερο από άτομα που κοιμούνται στο πλάι, παρόλο που για άτομα με βάρος πέραν του κανονικού δυνατόν να μην είναι τόσο ξεκούραστο.